Miten hanamia vietetään Suomessa?
Hanami on suuri kevään ilo Japanissa.
Japanissa Kirsikkakukka on kevään merkki ja hanami, eli kukkien katseleminen on jännittävä tapahtuma. Maaliskuun lopussa kirsikankukat värjävät ilman ihan vaaleanpunaiseksi joka paikassa. Silloin kirsikkapuun alla on miellyttävä istua ja nauttia piknikistä perheen tai ystävien kanssa.
Hanami voi näyttää yöllä draamattiselta, kun kaupungin valot heijastuvat kukkien läpi.
Noin viikon kukinnan jälkeen kirsikkakukan terälehdet värjäävät maan ja veden pinnan vaaleanpunaiseksi. Se muistuttaa elämän katoavaisuudesta.
Kirsikkapuu on kaunis myös syksyllä. Ruska hehkuu punaisena. Kirsikkapuun rungon pinta on kiiltävä. Puu tuo ihmisille jona vuodenaikana iloa.
Nautitaan hanamia Suomessakin!
Suomessa voi nauttia myös hanamista! Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuistossa on 150 kirsikkapuuta. Kukinnanaikana puistossa järjestetään japanin kulttuuriin liittyviä tapahtumia.
Jos Roihvuoren kirsikkapuisto on liian kaukana, voit nauttia oman kaupungin kirsikkapuiden kukinnasta, tai jos mahdollista, istuta oma kirsikkapuu pihallesi.
Mikä kirsikkapuulaji sopii hanamille?
Japanissa suosituin kirsikkapuulaji on `Somei-yoshino´ , joka sopii hanami juhliin, mutta se ei menesty Suomessa. Sen sijaan Rusokirsikka (Prunus Sargentii) on viehättävä Suomessa. Rusokrsikka menestyy Suomessa kasvuvyöhyke Ⅲ:n asti, . Roihuvuoren kirsikkapuistossa on istutettu myös rusokirsikoita. Rusokirsikkapuun koko sopii yksityispihalle, kukan väri on todella kaunis.
Japaninkirsikka `Kanzan´ (Prunus serrulata 'Kanzan') on yksi kaunimmista kirsikoista, jolla on kerroksittain terälehtiä. Puu menestyy vyöhykkeillä Ⅰ (Ⅱ).
Jos piha on pieni, voi kokeilla Kuriilienkirsikka (Prunus nipponica ’Ruby’).
Missä on paras paikka kirsikkapuulle?
Rusokirsikan latvus kasvaa leveäksi. Suomessa puun lopullinen korkeus voi olla n.5m, leveys n.5m. Sateenvarjomainen puunmuoto vaatii tilavaa paikkaa.
Kirsikkapuu antaa mukavan varjon aurinkoiselle terassille!